HU | EN

environment-economics-society BME Department of Environmental Economics

Dates & deadlines

Related materials

Contact


Valkó László


Office:

Q-A233

Phone:

+36 1 463 1179

E-mail:

valkol@eik.bme.hu

A fenntartható fejlődés gazdaságtana

Beadandó feladat kiírása

 

A feladat:

 

Készítsen egy 3-4 oldalas rövid összeállítást, melyben bemutatja az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerének működését és sajátosságait! Az összeállításban törekedjen arra, hogy a környezetgazdaságtan eszköztárával, gazdasági törvényszerűségek felhasználásával támassza alá bizonyítását.

 

Az összeállításban térjen ki arra, hogy

- a szabályozás mely gazdasági szereplők számára kötelező! Lehetőség szerint azonosítsa be, mitől válik kötelezővé az érintettek számára a szabályozás!

- kik mentesülnek a szabályozás alól! Mit jelent ez az előírások hatásossága szempontjából?

- várhatóan milyen jellegű változások következhetnek be a közeli jövőben (3-5 éven belül)! Mit jelenthet ez az érintett szereplők stratégiája szempontjából?

- milyen jelentősége van annak, hogy a szabályozás egy vagy több szennyező anyagra vonatkozik párhuzamosan! Milyen jelentősége lehet ennek a szereplők stratégiája szempontjából?

- hogyan befolyásolhatja az előírások eredményességét, ha kiterjesztjük azok hatályát!

 

A feladat elkészítéséhez ajánlott az Európai Unió hivatalos közlönyének, az Európai Unió Hivatalos Lapjának felkutatása, és az itt található előírások kiegészítése az Európai Bizottság és más intézmények értelmezési és alkalmazási iránymutatóival. A feladat 1-2 fős (ennél semmiképpen sem nagyobb) csoportokban elvégzendő. A leadott munkán egyértelműen fel kell tüntetni a készítők nevét és NEPTUN kódját, de nem szükséges külön-külön jelezni, hogy ki melyik részt készítette el.

 

A feladat paraméterei

 

Terjedelem: min. 3, max 4 gépelt oldal. Betűtípus: 12pt Times New Roman vagy Georgia. Sortáv: min 1,2× max 1,5×. Szövegközi lábjegyzetes, vagy szövegközi végjegyzetes hivatkozások megengedettek.

 

Leadás: KIZÁRÓLAG elektronikusan és PDF formátumban, az enviro.bme@gmail.com címen! A nem megfelelő formátumban leadott munkák nem kerülnek elfogadásra! Ha számítógépe nem rendelkezik PDF-konverterrel, ajánlott a díjmentesen használható PDF Creator alkalmazása.

 

A leadás határideje: 2011. november 18, péntek, 23:59. Az ezt követően leadott dolgozatok nem kerülnek elfogadásra!

 

 

 

 

X. 14-i óra elmarad!

 

Kedves Hallgatók! A most pénteki (X. 14)-i óra elmarad. Az időt használjátok a beadandó feladat véglegesítésére, illetve olvassátok el a mellékelt fájlban található eredeti Garrett Hardin cikket a közlegelők tragédiájáról! Jövő héten (X. 21-én) az óra a normál ütemterv szerint lesz megtartva! (hgy)

 

 

 

Beadandó feladat kiírása

 

A feladat: a kapcsolt Stiglitz-jelentés és a Stiglitz-bizottság Issues Paper-je alapján egy 2-3 oldalas “vezetői összefoglaló” készítése. A vezetői összefoglaló elsősorban úgy épüljön fel, hogy feltételezze, hogy az olvasó tisztában van a Szlávik János: Fenntartható környezet- és erőforrás gazdálkodás (Budapest, KJK-Kerszöv, 2005) könyv vonatkozó fejezeteiben található információkkal, vagyis utalhat ezekre, de elsősorban a jelentésben leírt új, többletinformáció kerüljön kihangsúlyozásra. A feladat 2-3 fős (ennél semmiképpen sem nagyobb) csoportokban elvégzendő. A leadott munkán egyértelműen fel kell tüntetni a készítők nevét és NEPTUN kódját, de nem szükséges külön-külön jelezni, hogy ki melyik részt készítette el.

 

A feladat paraméterei

 

Terjedelem: min. 2, max 3 gépelt oldal. Betűtípus: 12pt Times New Roman vagy Georgia. Sortáv: min 1,2× max 1,5×. Szövegközi lábjegyzetes, vagy szövegközi végjegyzetes hivatkozások megengedettek.

 

Leadás: KIZÁRÓLAG elektronikusan és PDF formátumban, az enviro.bme@gmail.com címen! A nem megfelelő formátumban leadott munkák nem kerülnek elfogadásra! Ha számítógépe nem rendelkezik PDF-konverterrel, ajánlott a díjmentesen használható PDF Creator alkalmazása.

 

A leadás határideje: 2011. október 14, péntek, 23:59. Az ezt követően leadott dolgozatok nem kerülnek elfogadásra!